Προστατίτιδα - τύποι, συμπτώματα και θεραπεία

τι είναι η προστατίτιδα

Η προστατίτιδα είναι μια φλεγμονώδης διαδικασία που σχετίζεται με φλεγμονή του αδένα του προστάτη (προστάτη) στους άνδρες. Τις περισσότερες φορές, αυτή η ασθένεια εμφανίζεται σε άνδρες άνω των 30 ετών. Αυτή η ασθένεια προκαλεί πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης, στο περίνεο ή στη λεκάνη, συνοδεύεται από παραβίαση της κανονικής ούρησης και σε σοβαρές μορφές οδηγεί σε στυτική δυσλειτουργία και σοβαρά προβλήματα στη σχέση με έναν σύντροφο.

Περίπου το ένα τέταρτο των περιπτώσεων σε ζευγάρια που πάσχουν από υπογονιμότητα είναι ακριβώς τα αίτια του ανδρικού παράγοντα που επηρεάζει την αδυναμία σύλληψης. Η ανδρική υπογονιμότητα είναι παραβίαση της ποιότητας του σπέρματος και της ποσοτικής του περιεκτικότητας στην εκσπερμάτιση.

Πώς μοιάζει ένας φυσιολογικός προστάτης

Ο προστάτης (προστάτης) αναφέρεται στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα. Έχει σχήμα καστανιάς, βρίσκεται μπροστά από το ορθό, κάτω από την ουροδόχο κύστη και περιβάλλει την ουρήθρα (ουρήθρα). Όταν ο προστάτης γίνεται φλεγμονή, συμπιέζει την ουρήθρα, προκαλώντας περαιτέρω προβλήματα με την ούρηση. Η κύρια λειτουργία του προστάτη είναι να παράγει ένα έκκριμα (υγρό) που είναι μέρος του σπέρματος και το αραιώνει, το οποίο εξασφαλίζει τη φυσιολογική κινητικότητα του σπέρματος.

Η προστατίτιδα είναι πολύ συχνή στο ιατρείο του ουρολόγου. Μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά ή σταδιακά, συνεχώς και για μεγάλο χρονικό διάστημα (χρόνια προστατίτιδα). Η χρόνια μορφή αυτής της νόσου είναι πιο συχνή από την οξεία μορφή. Η χρόνια προστατίτιδα κατατάσσεται στην πέμπτη θέση μεταξύ των είκοσι σημαντικότερων ουρολογικών διαγνώσεων.

Δεδομένου ότι η προστατίτιδα αποτελεί ενεργό εστία μόλυνσης στο σώμα, απαιτεί υποχρεωτική θεραπεία, ακόμη και αν τα συμπτώματά της δεν σας ενοχλούν.

Λόγοι για την ανάπτυξη προστατίτιδας

Ο κατάλογος των αιτιών που προκαλούν φλεγμονή του προστάτη είναι πολύ διαφορετικός:

 • Ασθένειες του ουρογεννητικού συστήματος (κυστίτιδα, ουρηθρίτιδα, πυελονεφρίτιδα).
 • σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (τριχομονίαση, γονόρροια).
 • Λοιμώξεις που σχετίζονται με πνευμονία, γρίπη, αμυγδαλίτιδα, φουρουλίτιδα.
 • χρόνια δυσκοιλιότητα, αναγκάζοντας έναν άνδρα να ασκείται τακτικά.
 • καθιστικός τρόπος ζωής και ακανόνιστη σεξουαλική ζωή, που οδηγεί σε στασιμότητα του μυστικού.
 • κατακράτηση ούρων - μια διογκωμένη κύστη αυξάνει την πίεση στον προστάτη.
 • συχνή υποθερμία (ή υπερθέρμανση).
 • τραυματισμοί της πυέλου?
 • ορμονικές διαταραχές που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πολύ συχνά η εμφάνιση προστατίτιδας προκαλείται από πυογόνα μικρόβια: E. coli, στρεπτόκοκκοι και σταφυλόκοκκοι, μυκόπλασμα, μύκητες candida, τριχομονάδες, φυματιώδες βάκιλο. Πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα και καταστρέφουν τον ιστό του προστάτη, με αποτέλεσμα τη φλεγμονή.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η εμφάνιση προστατίτιδας προκαλεί μόλυνση που διεισδύει στον προστάτη αδένα μέσω της ουρήθρας. Συμβαίνει ότι εισέρχεται στο σώμα μέσω του αίματος ή της λέμφου, ξεκινά από την ουροδόχο κύστη ή το ορθό.

Σπουδαίος! Η μείωση της ανοσίας είναι πολύ επικίνδυνη για έναν ασθενή με χρόνια προστατίτιδα, καθώς ο προστάτης φλεγμονώνεται γρήγορα λόγω κόπωσης, στρες, έλλειψης ύπνου, υποσιτισμού και άλλων δυσμενών παραγόντων.

Με τον καθιστικό τρόπο ζωής και την έλλειψη συνεχούς σεξουαλικής ζωής, η παροχή αίματος στα όργανα της πυέλου επιδεινώνεται, γεγονός που οδηγεί σε λιμοκτονία οξυγόνου στον ιστό του προστάτη και συμφόρηση. Ένα στάσιμο μυστικό είναι ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών που προκαλούν φλεγμονή.

Σύγκριση φυσιολογικού και νοσούντος προστάτη

Τύποι και μορφές προστατίτιδας

Ανάλογα με την αιτία της νόσου, η προστατίτιδα χωρίζεται σε τύπους και μορφές:

Ανά είδος διακρίνονται:

Βακτηριακή προστατίτιδα- Φλεγμονή από μόλυνση. Η βακτηριακή προστατίτιδα εμφανίζεται τόσο σε νέους όσο και σε ηλικιωμένους άνδρες.

προστατίτιδα στασιμότητας- Φλεγμονή λόγω στασιμότητας της έκκρισης. Αναπτύσσεται σε άνδρες με καθιστικό τρόπο ζωής που δεν έχουν τακτική σεξουαλική ζωή. Αυτή η μορφή μπορεί γρήγορα να συμπληρωθεί με μόλυνση και στη συνέχεια η στάσιμη διαδικασία θα περιπλέκεται από τη βακτηριακή μορφή.

Υπολογισμένη προστατίτιδα- Σχηματίζονται πέτρες στον προστάτη. Η χρόνια προστατίτιδα χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει αυτή την επιπλοκή. Αυτή η ασθένεια επηρεάζει ηλικιωμένους άνδρες που δεν έχουν ακολουθήσει τη συμβουλή του ουρολόγου.

Ανάλογα με το είδος της ροής διακρίνονται:

Οξεία μορφή προστατίτιδας- Πρόκειται για φλεγμονή του προστάτη που προκαλείται από μολυσματικό παράγοντα, που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση οιδήματος και πυωδών εστιών στους ιστούς. Το 30-58% των ανδρών σε αναπαραγωγική ηλικία (30-50 ετών) αντιμετωπίζει μια τέτοια διάγνωση.

Χρόνια μορφή προστατίτιδαςπου χαρακτηρίζεται από επίμονα ή επαναλαμβανόμενα ουρογεννητικά συμπτώματα που προκαλούνται από βακτηριακή μόλυνση του προστάτη. Η χρόνια μορφή αντιπροσωπεύει το 10% όλων των περιπτώσεων προστατίτιδας.

Συμπτώματα φλεγμονής του προστάτη

ΓενικόςΣυμπτώματα φλεγμονής του προστάτηείναι:

 • πόνος στην οσφυϊκή περιοχή?
 • δυσφορία κατά την εντερική κινητικότητα.
 • πόνος στην περιοχή του περίνεου ή της πυέλου.
 • Διαταραχές στην εργασία του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος.

Το οξύ στάδιο της προστατίτιδας συνοδεύεται από σύνδρομο γενικής δηλητηρίασης. Αυτή η ασθένεια χαρακτηρίζεται από έντονη εκδήλωση συμπτωμάτων με έντονη κλινική εικόνα:

 • απότομη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, ρίγη, ναυτία, έμετος και κακουχία.
 • σύνδρομο πόνου και ρίγη στις αρθρώσεις και τους μύες.
 • διόγκωση του προστάτη και εμφάνιση δυσφορίας στην περιοχή του περινέου.
 • συχνοουρία και κατακράτηση ούρων.

Στο πλαίσιο μεμονωμένων φλεγμονωδών διεργασιών, μπορεί να αναπτυχθεί μια πυώδης-σηπτική ασθένεια που επηρεάζει το αίμα. Σε μια τέτοια κατάσταση, ο ασθενής χρειάζεται επείγουσα νοσηλεία: με σήψη, η θεραπεία της προστατίτιδας πρέπει να πραγματοποιείται αποκλειστικά στην κλινική.

Στοχρόνια προστατίτιδα βακτηριακής φύσηςΤα συμπτώματα συνήθως απουσιάζουν, επομένως η θεραπεία ξεκινά μόνο όταν ανιχνευθεί λοίμωξη στο ουροποιητικό σύστημα, η οποία εκδηλώνεται στο φόντο μιας επιπλοκής της νόσου. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να παρατηρήσετε τα εξής:

 • πόνος κατά την εκσπερμάτιση?
 • η εμφάνιση αίματος στην εκσπερμάτιση.
 • η παρουσία εκκρίσεων από την ουρήθρα.
 • Μπορεί να αναπτυχθεί στυτική δυσλειτουργία.

Εάν η εξέταση δεν αποκάλυψε ότι ο χρόνιος πόνος προκαλείται από παθολογίες στον προστάτη, σε αυτή την περίπτωση είναιχρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδαή το λεγόμενοΣύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου. Με αυτή την ασθένεια, η ποιότητα ζωής ενός άνδρα μειώνεται σημαντικά, καθώς οδηγεί σε διάφορες διαταραχές ψυχολογικής και σεξουαλικής φύσης:

 • αυξημένη κόπωση?
 • ένα αίσθημα αδυναμίας?
 • στυτική δυσλειτουργία?
 • επώδυνη εκσπερμάτιση?
 • πόνος μετά την επαφή κ. λπ.

Παρόμοια συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν και με άλλες ουρολογικές παθήσεις, επομένως είναι αδύνατο να διαγνωστεί η προστατίτιδα με βάση μόνο τα συμπτώματα. Για παράδειγμα, διαταραχές και πόνος στην ούρηση εμφανίζονται με αδένωμα του προστάτη, κυστίτιδα, διάφορους ογκολογικούς όγκους στα ουρογεννητικά όργανα κ. λπ.

Διάγνωση φλεγμονής προστάτη

Αφού παρατηρήσει τα πρώτα σημάδια μιας φλεγμονώδους διαδικασίας του προστάτη, ο ασθενής θα πρέπει να επικοινωνήσει αμέσως με έναν γιατρό - έναν ουρολόγο. Ο γιατρός πρέπει να αποκλείσει πολλές ασθένειες με παρόμοιες εκδηλώσεις και να καθορίσει σε τι είδους ασθένεια ανήκουν.

Για να επιβεβαιωθεί ότι ο ασθενής δεν έχει άλλες ασθένειες (για παράδειγμα, σκωληκοειδίτιδα, ογκολογία, φλεγμονώδεις διεργασίες στην ουροδόχο κύστη και τα νεφρά, αδένωμα του προστάτη), ο γιατρός πρέπει να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες εξετάσεις:

 • αναμνησία (ερώτηση του ασθενούς).
 • γενική επιθεώρηση?
 • ορθική εξέταση?
 • Μελετώντας το μυστήριο του προστάτη.
 • Ανάλυση για σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις.
 • Υπερηχογραφικός έλεγχος προστάτη, όσχεου και πυελικών οργάνων.

Στο ραντεβού, ο ουρολόγος θα πρέπει να συζητήσει με τον ασθενή τη διάρκεια των κλινικών εκδηλώσεων της νόσου, τον εντοπισμό και τη φύση του πόνου (για παράδειγμα, στο περίνεο, στο όσχεο, στο πέος και στο εσωτερικό του μηρού), τις χαρακτηριστικές αλλαγές στο σπέρμα (το παρουσία πύου και αίματος).

Ο γιατρός διαγιγνώσκει χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα εάν τα συμπτώματα διαρκέσουν τουλάχιστον τρεις μήνες.

Η έρευνα περιλαμβάνει:

 1. Ψηφιακή ορθική εξέταση του αδένα για τον προσδιορισμό του βαθμού διεύρυνσης του προστάτη και της συνοχής του.
 2. Ανάλυση της έκκρισης του προστάτη, των ούρων και/ή της εκσπερμάτισης.
 3. Αναγνώριση ουρογεννητικής λοίμωξης.
 4. Ουροδυναμική μελέτη.
 5. Υπερηχογραφικός έλεγχος του ουροποιητικού συστήματος (νεφρών, προστάτης, κύστης με προσδιορισμό υπολειμμάτων ούρων).
 6. Πολιτιστική εξέταση της προστατικής έκκρισης και μικροσκόπηση διαφορετικών μερίδων ούρων και προστατικής έκκρισης.
 7. Το Androflor είναι μια ολοκληρωμένη μελέτη της μικροβιοκένωσης του ουρογεννητικού συστήματος στους άνδρες με PCR, η οποία θα καθορίσει την ποιοτική και ποσοτική σύνθεση της μικροχλωρίδας.

Αφού εντοπίσει την αιτία της νόσου, ο γιατρός θα συστήσει μια πορεία θεραπείας. Πρέπει να θυμόμαστε ότι οι τυπικές μέθοδοι μπορούν να ανιχνεύσουν μόλυνση, η οποία τελικά οδηγεί σε προστατίτιδα, μόνο στο 5-10% των περιπτώσεων.

Είναι επιτακτική ανάγκη ο ασθενής να υποβληθεί σε ενδελεχή διάγνωση, γιατί η επιτυχία της θεραπείας εξαρτάται από την ακρίβεια των αποτελεσμάτων.

θεραπεία της προστατίτιδας

Όταν ένας ουρολόγος κάνει μια διάγνωση, καθορίζει την αιτία και τη μορφή της προστατίτιδας, πρέπει να συνταγογραφήσει θεραπεία.

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος στη θεραπεία αυτής της νόσου αποδίδεται στη φαρμακευτική θεραπεία:

Αντιβακτηριδιακή Θεραπεία

Στο πρώτο στάδιο της θεραπευτικής θεραπείας είναι απαραίτητο να εξαλειφθεί η φλεγμονή. Τα αντιβιοτικά είναι η κύρια θεραπεία για την οξεία βακτηριακή προστατίτιδα και συνιστώνται για τη χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα. Ο γιατρός θα επιλέξει ένα αντιβακτηριακό φάρμακο ανάλογα με το ποια βακτήρια προκάλεσαν την ασθένεια. Ο ασθενής πρέπει να λάβει αντιβιοτικά από το στόμα σε μια πορεία για 4-6 εβδομάδες. Η χρόνια ή υποτροπιάζουσα προστατίτιδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να υποχωρήσει. Με πολύ σοβαρές εκδηλώσεις μπορεί να απαιτηθεί νοσηλεία, κατά την οποία γίνεται ενδοφλέβια θεραπεία με αντιβιοτικά. Συνήθως αυτό συμβαίνει με οξεία βακτηριακή προστατίτιδα.

Θεραπεία με αναστολείς άλφα1

Εάν έχετε πρόβλημα με την ούρηση, ο γιατρός σας θα συνταγογραφήσει αναστολείς άλφα1, οι οποίοι διευκολύνουν την ούρηση και χαλαρώνουν τους μύες του προστάτη και της ουροδόχου κύστης. Τα μυοχαλαρωτικά ανακουφίζουν από τον πόνο που προκαλείται από το πρήξιμο του προστάτη, το οποίο ασκεί πίεση στους κοντινούς μύες. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα βοηθούν στην ανακούφιση του επώδυνου συνδρόμου.

Επίσης, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει βοηθητικά φάρμακα: βιοδιεγερτικά, εκχυλίσματα διαφόρων φυτών και εντόμων με τη μορφή πρωκτικών υπόθετων. Δυστυχώς, η χρήση μόνο φαρμάκων στη θεραπεία της προστατίτιδας εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής.

Στη θεραπεία αυτής της ασθένειας πρέπει να τηρούνται οι αρχές της αλληλουχίας δράσης. Η θεραπεία της προστατίτιδας είναι πάντα πολύπλοκη.

Φυσικοθεραπεία στη θεραπεία της προστατίτιδας

Στις κατηγορίες της χρόνιας προστατίτιδας, μπορείτε επιπλέον να χρησιμοποιήσετε φυσιοθεραπευτικές μεθόδους:

 • Μασάζ του προστάτη (προστάτης);
 • θεραπεία λέιζερ?
 • υπερθερμία μικροκυμάτων και θερμοθεραπεία.
 • ηλεκτρική διέγερση με διαμορφωμένα ρεύματα χρησιμοποιώντας ηλεκτρόδια δέρματος ή ορθού.
 • Βελονισμός (βελονισμός).

Εναλλακτικές μέθοδοι όπως η ιρουδοθεραπεία (θεραπεία με φαρμακευτικές βδέλλες) χρησιμοποιούνται μερικές φορές για τη θεραπεία της προστατίτιδας, αλλά η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια αυτής της μεθόδου δεν έχει αποδειχθεί.

Εισαγωγή βλαστοκυττάρων

Η κυτταρική θεραπεία (ενέσεις βλαστοκυττάρων) είναι μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος θεραπείας της προστατίτιδας σήμερα, βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης. Όσον αφορά την έγχυση βλαστοκυττάρων στον προστάτη, μπορεί κανείς να έχει μόνο υποθέσεις για τους μηχανισμούς της και εμπειρικά δεδομένα από μεμονωμένες ερευνητικές ομάδες.

Χειρουργική αντιμετώπιση της προστατίτιδας

Χειρουργικές μέθοδοι χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των επιπλοκών της προστατίτιδας (απόστημα και εξόγκωση των σπερματοδόχων κυστιδίων).

Η θεραπεία του συνδρόμου χρόνιου πυελικού πόνου απαιτεί ξεχωριστή εξέταση. Η ασυμπτωματική φλεγμονώδης προστατίτιδα δεν απαιτεί θεραπεία.

Διατροφή και τρόπος ζωής στην προστατίτιδα

Η προστατίτιδα δεν απαιτεί ειδική δίαιτα, αλλά η κατανάλωση άφθονων λαχανικών, άπαχου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων θα βοηθήσει στη βελτίωση της λειτουργίας του εντέρου. Είναι απαραίτητο να εμπλουτίσετε το σώμα σας με επαρκή ποσότητα φυτικών ινών, τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε (φύτρο σιταριού, αραβοσιτέλαιο κ. λπ. ), και να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη με φυσικό μέλι. Η σωστή διατροφή με φλεγμονή του προστάτη βοηθά στη βελτίωση της λειτουργίας του εντέρου και στη μείωση της πιθανότητας υποτροπής ή στην επιτάχυνση της ανάρρωσης. Ο ασθενής πρέπει να περιορίζεται στην κατανάλωση καφέ, να αποκλείει το αλκοόλ, να πίνει πολλά υγρά και να ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Προληπτικά μέτρα για την πρόληψη της προστατίτιδας

Εάν ένας άντρας ακολουθεί τον σωστό τρόπο ζωής: τρώει σωστά, κάνει αθλήματα, τότε οι πιθανότητές του να αναπτύξει χρόνια προστατίτιδα είναι πολύ μικρές. Η άρνηση κακών συνηθειών και το περιστασιακό σεξ είναι η πρόληψη αυτής της ασθένειας.

Σπουδαίος! Υπάρχουν πρωτογενείς και δευτερογενείς προλήψεις για την πρόληψη της ανάπτυξης προστατίτιδας στους άνδρες.

Πρωταρχικός- στόχος της πρόληψης της εμφάνισης της νόσου. Εξαρτάται από μια ισορροπημένη διατροφή, σωματική δραστηριότητα, έγκαιρη θεραπεία μολυσματικών ασθενειών του σώματος και τακτική προστατευμένη σεξουαλική επαφή κ. λπ.

Δευτερεύων- στοχεύει στην πρόληψη της υποτροπής της υπάρχουσας χρόνιας προστατίτιδας και προβλέπει τακτική εξέταση από ουρολόγο και προληπτική θεραπεία με πολυβιταμίνες, φάρμακα αποκατάστασης και αθλητισμό.