Βασικά στοιχεία για την πρόληψη της προστατίτιδας στο σπίτι

Ο γιατρός δίνει συμβουλές για την πρόληψη της προστατίτιδας

Η πρόληψη της προστατίτιδας αποτελεί εγγύηση για την υγεία των ανδρών, καθώς η ισχύς εξαρτάται άμεσα από αυτήν. Προκειμένου να αποφευχθεί η φλεγμονώδης διαδικασία στον προστάτη, πρέπει να τηρούνται ορισμένοι κανόνες. Πρώτα απ 'όλα, αξίζει να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας: βελτιώστε τη διατροφή, παρακολουθήστε την κατάστασή σας, κάντε θεραπευτικές ασκήσεις και μασάζ. Εάν ο ασθενής βρίσκεται σε περίοδο αποκατάστασης, τα προληπτικά μέτρα περιλαμβάνουν τη χρήση φαρμάκων και φαρμάκων από την παραδοσιακή ιατρική.

πρόληψη της προστατίτιδας

Τα προληπτικά μέτρα για την εξάλειψη ή την πρόληψη της προστατίτιδας χωρίζονται συμβατικά σε πρωτογενή και δευτερογενή:

 • πραγματοποιείται κυρίως για την πρόληψη της ανάπτυξης της νόσου.
 • Σε ασθενείς με προστατίτιδα απαιτείται δευτερογενής πρόληψη για να αποφευχθεί η υποτροπή της νόσου ή η εξέλιξή της σε χρόνια μορφή.

Η πρόληψη περιλαμβάνει μια ολόκληρη σειρά από θεραπευτικά μέτρα που βοηθούν στην πρόληψη της προστατίτιδας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Για την πρόληψη αυτής της ασθένειας, οι άνδρες πρέπει να ακολουθούν μερικούς σημαντικούς κανόνες:

 1. Να τρώτε υγιεινά τρόφιμα. Η αναθεώρηση της διατροφής είναι ένα από τα κύρια σημεία στην περίοδο πρόληψης πολλών ασθενειών. Αποφύγετε τα λιπαρά και πικάντικα φαγητά. Με οξεία χρήση, ο βλεννογόνος του προστάτη ερεθίζεται και τα λιπαρά τρόφιμα συμβάλλουν στο σχηματισμό πλακών χοληστερόλης στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που μειώνει σημαντικά την παροχή αίματος στον αδένα του προστάτη και δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την αναπαραγωγή παθογόνων μικροοργανισμών.
 2. Άρνηση κακών συνηθειών. Κατά τη διάρκεια των προληπτικών μέτρων απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα και το αλκοόλ. Ο καπνός του τσιγάρου οδηγεί σε δηλητηρίαση του σώματος, επηρεάζει τις μεταβολικές διεργασίες στο σώμα και η αιθυλική αλκοόλη καταπονεί τον καρδιακό μυ και συμβάλλει στην εξασθενημένη κυκλοφορία του αίματος. Σημειώνεται ότι το αλκοόλ γίνεται η κύρια αιτία προστατίτιδας στο 40% των περιπτώσεων. Επιπλέον, η κατάχρηση αλκοόλ έχει αρνητική επίδραση σε ολόκληρο το ανδρικό ουρογεννητικό σύστημα, επηρεάζοντας συχνά την ισχύ.
 3. Επισκεφτείτε έναν γιατρό εγκαίρως. Είναι αδύνατο να αγνοήσουμε τα κλινικά σημάδια ανάπτυξης προστατίτιδας. Επιπλέον, οποιαδήποτε μολυσματική ασθένεια μπορεί να συμβάλει στη φλεγμονώδη διαδικασία στον προστάτη. Μην κάνετε αυτοθεραπεία για ΣΜΝ.
 4. Αποφύγετε την υποθερμία. Η φλεγμονή του προστάτη είναι συχνά αποτέλεσμα παρατεταμένης έκθεσης στο κρύο.
 5. Να κάνω αθλήματα. Είναι σημαντικό να διατηρείτε το σώμα σε καλή φόρμα. Συνιστάται η άσκηση τουλάχιστον 20-30 λεπτών την ημέρα, ειδικά εάν η επαγγελματική δραστηριότητα ενός άνδρα συνδέεται με την καθιστική ζωή. Μία από τις κύριες αιτίες της προστατίτιδας είναι η στασιμότητα της ροής του αίματος στον προστάτη.
 6. Παίρνετε κάποιο φάρμακο. Εάν εντοπιστούν προβλήματα με την ισχύ, ένας άνδρας πρέπει να αρχίσει να παίρνει φάρμακα που συνταγογραφούνται από γιατρό. Η φαρμακευτική θεραπεία είναι μια από τις κύριες μεθόδους αντιμετώπισης της προστατίτιδας. Ταυτόχρονα, μην ξεχνάτε την παραδοσιακή ιατρική, η οποία έχει πολλές αποτελεσματικές θεραπείες.

γυμνάσια

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των σωματικών ασκήσεων για την πρόληψη της προστατίτιδας είναι η εκπαίδευση της μυϊκής ομάδας γύρω από τον πρωκτό. Για να προσδιορίσετε τον μυ που χρειάζεται ενίσχυση, μπορείτε να καθυστερήσετε τη ροή των ούρων κατά την ούρηση, να μετρήσετε μέχρι το τρία και να χαλαρώσετε. Στη συνέχεια, με τον ίδιο τρόπο συνιστάται η δράση χωρίς ούρηση.

Τέτοιες σωματικές ασκήσεις την πρώτη εβδομάδα πρέπει να εκτελούνται σε 5 σετ των 10 συσπάσεων την ημέρα. Από τη δεύτερη εβδομάδα, συνιστάται η αύξηση της έντασης της προπόνησης σε 100-150 επαναλήψεις την ημέρα.

Για την πρόληψη της προστατίτιδας, μπορείτε να κάνετε άλλες ασκήσεις όρθιας:

 1. Στηριχτείτε στο πάτωμα με το ένα πόδι και ταλαντεύστε φαρδιά μπρος-πίσω με το άλλο 80 φορές. Στη συνέχεια αλλάξτε τα πόδια.
 2. Πήδηξε στη θέση του 100 φορές.
 3. Ανοίξτε τα πόδια σας στο πλάτος των ώμων και εκτελέστε 15 κλίσεις και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Η επανορθωτική γυμναστική εκτελείται επίσης σε ύπτια θέση:

 1. Εναλλακτικά, τραβήξτε τα πόδια σας προς το στομάχι σας και μετά ανοίξτε τα στο μέγιστο πλάτος τους.
 2. Συνιστάται να πάρετε μια βαθιά αναπνοή και να κρατήσετε την αναπνοή σας για 5 δευτερόλεπτα, στη συνέχεια να μπείτε σε καθιστή θέση, να τεντώσετε τα πόδια σας μπροστά σας και να τα προσεγγίσετε με τα δάχτυλά σας.
 3. Ξαπλώστε ανάσκελα, σηκώστε τα πόδια σας σε θέση κάθετη στο πάτωμα και μετά προχωρήστε στην άσκηση «Ποδήλατο».
 4. Ξαπλώστε στο στομάχι σας σε μια λαστιχένια μπάλα και κυλήστε στο πάτωμα, ακουμπώντας στα χέρια σας.

Αυτές οι ασκήσεις βελτιώνουν την κατάσταση του σώματος και προλαμβάνουν την προστατίτιδα. Είναι επίσης λογικό να κάνετε ένα ντους αντίθεσης - στέκεστε εναλλάξ κάτω από κρύο (15 δευτερόλεπτα) και ζεστό (30 δευτερόλεπτα) νερό. Συνιστάται πριν τον ύπνο.

Επουλωτική διέγερση του προστάτη

Ως προληπτικό μέτρο, συνιστάται η διέγερση του προστάτη. Στο σπίτι, μπορείτε να ανακουφίσετε σημαντικά την κατάσταση με τη βοήθεια ενός ειδικού μασάζ που αποκαθιστά την κανονική λειτουργία των ανδρικών γεννητικών οργάνων.

Αυτό το μασάζ βοηθά:

 • Βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, η οποία παρέχει στον αδένα οξυγόνο και άλλες χρήσιμες ουσίες.
 • αύξηση της τεστοστερόνης - η κύρια ανδρική ορμόνη του φύλου που είναι υπεύθυνη για τη στύση.
 • Αυξήστε τον τόνο των μυών της βουβωνικής χώρας, που θα αποκαταστήσει την κανονική ούρηση.

Η συχνότητα του μασάζ προστάτη καθορίζεται από τα ατομικά χαρακτηριστικά του ασθενούς. Αν ένας άνδρας έχει συμφορητική και χρόνια προστατίτιδα, τότε χρειάζεται να κάνει 2-4 συνεδρίες την εβδομάδα. Κατά τη διεξαγωγή μιας θεραπείας ευεξίας ως προληπτικό μέτρο, ο αριθμός των συνεδριών μπορεί να μειωθεί σε 1-2. Εάν χρησιμοποιούνται ειδικά διεγερτικά για μασάζ, η συχνότητα των διαδικασιών ανά εβδομάδα μπορεί να αυξηθεί σε 2-3.

Οι ειδικοί προσδιορίζουν διάφορες βασικές μεθόδους για τη διεξαγωγή μασάζ προστάτη:

 1. Χειροκίνητο μασάζ. Η προστατίτιδα επηρεάζεται από τα δάχτυλα. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για προληπτικούς σκοπούς στη χρόνια μορφή της νόσου.
 2. Η έμμεση τεχνική βασίζεται στη συμπίεση και απελευθέρωση των μυών του πρωκτού. Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται στα αρχικά στάδια της προστατίτιδας.
 3. Πρωκτικό μασάζ μέσω του πρωκτού. Πραγματοποιείται με τη χρήση ειδικών αντλιών κενού.
 4. Κύσμα αφέψημα χαμομηλιού officinalis. Το μασάζ με πίδακα νερού πρέπει να γίνεται για μικρό χρονικό διάστημα και να διατηρείται μόνο του.
 5. Ουρολογικό μασάζ. Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται σε κλινικά περιβάλλοντα επειδή. Για να το εκτελέσετε, χρειάζεστε ένα ειδικό εργαλείο που επηρεάζει την ουρήθρα.

Κατά τη διεξαγωγή ενός μασάζ, πρέπει να προσέχετε να μην επιδεινώσετε την κατάσταση καταστρέφοντας τη βλεννογόνο μεμβράνη του πρωκτού. Τα θεραπευτικά και προληπτικά μέτρα με τη μορφή διέγερσης του προστάτη αντενδείκνυνται σε ασθενείς με:

 • Αιμορροϊδές;
 • πέτρες στον προστάτη?
 • όγκοι διαφορετικής γένεσης.
 • οξεία πορεία άλλων ουρολογικών παθήσεων.

Πριν από το μασάζ, συνιστάται να υποβληθείτε σε ολοκληρωμένη εξέταση για να προσδιορίσετε τη σκοπιμότητα μιας συνεδρίας ευεξίας.

διατροφή

Για να μην αρρωστήσετε με προστατίτιδα, πρέπει να τηρείτε τη σωστή διατροφή. Συνιστάται να τρώτε πιάτα στον ατμό ή βραστά.

Για να αποφευχθεί η φλεγμονώδης διαδικασία στον προστάτη, η ημερήσια περιεκτικότητα σε θερμίδες των τροφίμων θα πρέπει να μειωθεί. Παράλληλα, είναι απαραίτητο να αυξηθεί η πρόσληψη υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συνιστάται να πίνετε τουλάχιστον 2 λίτρα για να αυξήσετε την παραγωγή ούρων, τα οποία θα απομακρύνουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς που προκαλούν προστατίτιδα από το σώμα.

Οι άνδρες συνιστάται να καταναλώνουν περίπου 3000 kcal την ημέρα. Αυτή η ποσότητα ενέργειας πρέπει να αποτελείται από:

 • 100 g πρωτεΐνες;
 • 400 γραμμάρια υδατάνθρακες.
 • 70 γραμμάρια λιπαρών (φυτικής προέλευσης).

Επιπλέον, για να αποτρέψετε την ανάπτυξη προστατίτιδας, συνιστάται να προσθέσετε τα ακόλουθα προϊόντα στη διατροφή:

 • βοδινό κρέας, πουλερικά και άπαχο ψάρι.
 • αυγά;
 • σόγια, όσπρια?
 • Ντομάτες;
 • Γαλακτοκομικά προϊόντα;
 • Θαλασσινά;
 • λάχανο;
 • Μέλι;
 • ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ.

Αυτά τα προϊόντα περιέχουν μεγάλο αριθμό χρήσιμων μικροστοιχείων και βιταμινών απαραίτητων για την υγεία του ανδρικού σώματος.

φαρμακευτική θεραπεία

Συνήθως, για την πρόληψη της προστατίτιδας, οι ειδικοί συνταγογραφούν σκευάσματα με φυτικά συστατικά ή εκχυλίσματα από προστάτη ταύρου. Είναι αποτελεσματικοί διεγερτές του ανθρώπινου προστάτη, αυξάνουν την παραγωγή εκκρίσεων και εξαλείφουν τις στάσιμες διεργασίες.

Κατά κανόνα, οι ουρολόγοι συνταγογραφούν φάρμακα με τη μορφή δισκίων ή υπόθετων που ανακουφίζουν τη συμφόρηση στα πυελικά όργανα, γεγονός που βοηθά στην εξάλειψη της φλεγμονής στον προστάτη.

Επιπλέον, για τη θεραπεία και την πρόληψη του προστάτη, είναι σημαντικό να καταναλώνετε αρκετές βιταμίνες που βελτιώνουν την υγεία και μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου μακροπρόθεσμα. Συνιστάται στους άνδρες να πίνουν σύμπλοκα πλούσια σε βιταμίνες:

 • Α - πρόληψη του αδενώματος του προστάτη.
 • Β - βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.
 • E, K - βοηθούν στη μείωση του κινδύνου νεοπλασμάτων στον προστάτη.

Μια εναλλακτική μέθοδος είναι η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής που υπάρχουν στα φαρμακεία.

Το σελήνιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά ιχνοστοιχεία για την υγεία των ανδρών. Συμμετέχει στη σύνθεση της τεστοστερόνης, ομαλοποιεί την αναπαραγωγική λειτουργία, βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος και έχει επίσης ευεργετική επίδραση στον προστάτη.

λαϊκές μεθόδους

Για την πρόληψη και τη θεραπεία της προστατίτιδας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά όχι μόνο σύγχρονα φάρμακα, αλλά και μεθόδους από την παραδοσιακή ιατρική:

 1. αφέψημα βρώμης. Παρασκευάζεται από 2 κ. σ. μεγάλο. βρώμη ολόκληρη και 700 ml νερό. Το ποτό σιγομαγειρεύεται για 30 λεπτά ή περισσότερο μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια. Στη συνέχεια, αφήστε το να βράσει για αρκετές ώρες, φιλτράρετε, ανακατέψτε με χυμό μαϊντανού (50-60 ml) και καταναλώστε 100-150 ml καθημερινά.
 2. Τα καρύδια έχουν θετική επίδραση στην παραγωγή τεστοστερόνης. Μπορούν να καταναλωθούν αγνά, τουλάχιστον 100 γραμμάρια την ημέρα ή μπορούν να γίνουν ένα φαρμακευτικό μείγμα. Για να γίνει αυτό, ένα ποτήρι ξηρούς καρπούς με ένα ολόκληρο λεμόνι περνά από έναν μύλο κρέατος και προστίθεται στη μάζα της 1 κουταλιάς της σούπας. μεγάλο. Μέλι. Το μείγμα πρέπει να εγχυθεί για 1 ώρα, μετά την οποία μπορεί να καταναλωθεί 1 κουταλιά της σούπας 3 φορές την ημέρα. μεγάλο. Οι ξηροί καρποί περασμένοι από μηχανές κοπής κρέατος μπορούν επίσης να αραιωθούν με 1 κ. σ. μεγάλο. ηλιέλαιο. Συνιστάται να καταναλώνετε το φάρμακο σε αυτή τη μορφή το πρωί με άδειο στομάχι, ενώ η δραστικότητα ενισχύεται εάν ξεπλυθείτε με ζεστό αγελαδινό γάλα.
 3. Το τσάι Ivan είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την πρόληψη της προστατίτιδας. 2 κουταλάκια του γλυκού είναι αρκετά για την παρασκευή. πρώτες ύλες και 500 ml βραστό νερό. Το τσάι πρέπει να πίνεται ζεστό τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα.
 4. Οι σπόροι κολοκύθας είναι μια εξαιρετική βοήθεια στις φλεγμονώδεις διεργασίες στον προστάτη. Μπορούν να καταναλωθούν αγνά ή αποξηραμένα. Συνιστάται η χρήση σπόρων κολοκύθας με μέλι σε ίσα μέρη. Πρέπει να φάτε τουλάχιστον 1 κ. σ. μεγάλο. Σπόρος.
 5. Ένα αφέψημα από φύλλα σημύδας έχει αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα και επίσης εμποδίζει την ανάπτυξη παθογόνου μικροχλωρίδας στον προστάτη. Για το μαγείρεμα: 1 κ. γ. μεγάλο. Οι πρώτες ύλες χύνονται με 1 ποτήρι βραστό νερό, μετά το οποίο εγχέεται για αρκετές ώρες. Συνιστάται η λήψη του αφεψήματος σε μικρές μερίδες.
 6. Το Honigsbiten είναι ένα καλό φάρμακο για τη θεραπεία και την πρόληψη της προστατίτιδας. Βοηθά στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στη λεκάνη, στη βελτίωση της ισχύος και στην ανακούφιση της φλεγμονώδους διαδικασίας στον προστάτη. Πάρτε 1 κ. σ. μεγάλο. Διαλύστε σε ένα ποτήρι ζεστό νερό με άδειο στομάχι πριν τον ύπνο.

Οι μέθοδοι από την παραδοσιακή ιατρική είναι αποτελεσματικές, αλλά μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και να επιδεινώσουν χρόνιες ασθένειες. Πριν από τη χρήση, συνιστάται να συμβουλευτείτε γιατρό.

Για τη διατήρηση της υγείας των ανδρών, είναι απαραίτητο να ληφθούν προληπτικά μέτρα. Η έγκαιρη θεραπεία θα βοηθήσει στην αποφυγή των συνεπειών της νόσου.