Προστατίτιδα - Συμπτώματα και θεραπεία

Τι είναι η προστατίτιδαΑναλύουμε τις αιτίες της εμφάνισης, της διάγνωσης και των μεθόδων θεραπείας στο άρθρο ενός γιατρού, ουρολόγου με εμπειρία 28 ετών.

Ορισμός της νόσου. Αιτίες της νόσου

ΠροστατίτιδαΕίναι μια φλεγμονώδης διαδικασία του προστάτη ιστού, που συνοδεύεται από πόνο στην κάτω πλάτη, το περίνεο ή την πυελική περιοχή, καθώς και διαταραχές στην εργασία του κάτω ουροποιητικού συστήματος.

κανονική φλεγμονή του προστάτη και του προστάτη

Ο προστάτης (προστάτης) αναφέρεται στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα. Κάθεται μπροστά από το ορθό, κάτω από την ουροδόχο κύστη και περιβάλλει την ουρήθρα (ουρήθρα). Εξαιτίας αυτού, όταν ο προστάτης φλεγμονή, συμπιέζει την ουρήθρα, η οποία οδηγεί σε διάφορα προβλήματα ούρησης. Η κύρια λειτουργία του προστάτη είναι να παράγει έκκριση (υγρό), το οποίο είναι μέρος του σπέρματος και το υγροποιεί για να διασφαλίσει την κανονική κινητικότητα του σπέρματος.

που είναι η κατάσταση του προστάτη

Οι παθολογικές ασθένειες του προστάτη, όπως ο καρκίνος ή η καλοήθης υπερπλασία, είναι πιο συχνές σε ηλικιωμένους ασθενείς. Η προστατίτιδα διαφέρει στο ότι επηρεάζει άνδρες όλων των ηλικιών, αλλά τις περισσότερες φορές η ασθένεια εμφανίζεται σε άνδρες σε αναπαραγωγική ηλικία (από 8 έως 35% των περιπτώσεων).

Η προστατίτιδα εμφανίζεται συχνότερα στο γραφείο του ουρολόγου. Μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά (οξεία) ή σταδιακά, και οι εκδηλώσεις του είναι σταθερές και μακροχρόνιες (χρόνιες). Η χρόνια μορφή είναι πολύ πιο κοινή από την οξεία. Η χρόνια προστατίτιδα κατατάσσεται πέμπτη μεταξύ των είκοσι πιο σημαντικών ουρολογικών διαγνώσεων.

Η προστατίτιδα μπορεί είτε να είναι μια ασθένεια από μόνη της ή μπορεί να συνδυαστεί με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη και καρκίνο του προστάτη. Τα τελευταία χρόνια η επίπτωση της προστατίτιδας στον ανδρικό πληθυσμό έχει μειωθεί: το 2012 η επίπτωση ήταν 275 ανά 100. 000 του πληθυσμού, η πρωτογενής επίπτωση το 2017 ήταν 203 ανά 100. 000 του πληθυσμού.

Οι λόγοι για την ανάπτυξη της προστατίτιδαςείναι βακτηριακά (μολυσματικά) και μη βακτηριακά (μη μολυσματικά).Λοιμώδης προστατίτιδαπιο συχνή σε άνδρες κάτω των 35 ετών. Τις περισσότερες φορές, αυτή η μορφή της νόσου προκαλείται από αρνητικούς κατά gram μικροοργανισμούς, ιδίως Enterobacter, E. coli, Serration, Pseudomonas and Proteus, καθώς και σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις όπως γονόκοκκοι, χλαμύδια κ. λπ. Πολύ σπάνια μπορεί να εμφανιστεί προστατίτιδα λόγω του Mycobacterium tuberculosis. Στη χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα, το φάσμα των παθογόνων είναι ευρύτερο και μπορεί να περιλαμβάνει άτυπα παθογόνα. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα είναι μια πολυετολογική ασθένεια, δηλαδή μπορεί να έχει πολλές αιτίες.

Παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της φλεγμονήςστον προστάτη:

 • σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις ·
 • Καταστάσεις ανοσοανεπάρκειας
 • Βιοψία προστάτη;
 • επεμβατικοί χειρισμοί και λειτουργίες ·
 • Τρόπος ζωής;
 • Διάρροια, δυσκοιλιότητα
 • ομοφυλοφιλικές επαφές ·
 • συχνή αλλαγή σεξουαλικών συντρόφων
 • Καθιστικός τρόπος ζωής κ. λπ.

Χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδαδιαγνώστηκε σε ασθενείς που παραπονιούνται για χρόνιο πόνο στην περιοχή του προστάτη, ενώ δεν βρέθηκε μολυσματικός (βακτηριακός) παράγοντας της νόσου. Παρά τις πολλές μελέτες, η αιτία αυτού του τύπου χρόνιας προστατίτιδας δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξή του:

 • αυξημένη πίεση του προστάτη
 • Πόνος στους πυελικούς μυς
 • συναισθηματικές διαταραχές
 • Αυτοάνοσες ασθένειες (αντισώματα που καταπολεμούν τη μόλυνση προσβάλλουν μερικές φορές κύτταρα στον προστάτη για κάποιο λόγο).
 • σωματική δραστηριότητα;
 • ακανόνιστη σεξουαλική ζωή
 • Άρση βαρών κ. λπ.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η προστατίτιδα μπορεί να εμφανιστεί μετά από διουρηθρικές επεμβάσεις, όπως καθετηριασμός ουρήθρας ή κυστεοσκόπηση, καθώς και μετά από εγκάρσια βιοψία του προστάτη.

Αν και η πραγματική συχνότητα εμφάνισης διαφόρων τύπων προστατίτιδας δεν έχει καθοριστεί οριστικά, παρέχονται τα ακόλουθα δεδομένα:

 • Η οξεία βακτηριακή προστατίτιδα αντιπροσωπεύει περίπου το 5-10% όλων των περιπτώσεων προστατίτιδας.
 • χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα - 6-10%.
 • χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα - 80-90%
 • Προστατίτιδα, συμπεριλαμβανομένης της προστατίτιδας (νευροεγκεφαλικές διαταραχές του προστάτη) - 20-30%
Εάν εμφανίσετε παρόμοια συμπτώματα, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Χωρίς αυτοθεραπεία - αυτό είναι επικίνδυνο για την υγεία!

Συμπτώματα προστατίτιδας

Όλες οι μορφές φλεγμονήςο προστάτης, εκτός από το ασυμπτωματικό, ενώνεται με την παρουσία των ακόλουθων συμπτωμάτων:

 • Οσφυϊκός πόνος
 • Δυσφορία με εντερική περισταλτική
 • Πόνος στην περιοχή του περινέου ή της πυέλου.
 • Διαταραχές στην εργασία του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος.

Τα κύρια συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος στην προστατίτιδα:

 • συχνή ανάγκη ούρησης
 • Δυσκολία στην ούρηση, δηλαδή ένα αδύναμο ρεύμα και την ανάγκη να «κουράζεσαι»
 • κάψιμο πόνου ή επιδείνωση του κατά την ούρηση.

Σε άνδρες που έχουν διαγνωστεί μεοξεία βακτηριακή προστατίτιδαΠυελικός πόνος και συμπτώματα του ουροποιητικού συστήματος, όπως αυξημένη ούρηση και κατακράτηση ούρων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη συστημικών εκδηλώσεων όπως πυρετός, ρίγη, ναυτία, έμετος και κακουχία. Η οξεία βακτηριακή προστατίτιδα χαρακτηρίζεται από έντονη εμφάνιση της νόσου με έντονη κλινική εικόνα. Αυτή είναι μια σοβαρή ασθένεια.

Άνδρες με διάγνωσηχρόνια βακτηριακή προστατίτιδαΠαρατηρήστε συμπτώματα περιοδικής φύσης που αυξάνονται και μειώνονται. Κατά τη διάρκεια μιας παρόξυνσης, παρατηρείται πόνος και δυσφορία. Οι αισθήσεις πόνου εντοπίζονται κυρίως στη βάση του πέους, γύρω ή πάνω από τον πρωκτό. Ο πόνος μπορεί επίσης να εμφανιστεί ακριβώς πάνω από το ηβικό οστό ή το κάτω μέρος της πλάτης και να εξαπλωθεί στο πέος και στους όρχεις. Η κίνηση του εντέρου γίνεται επίσης επώδυνη. Μερικές φορές εμφανίζονται σημάδια λοίμωξης του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος: πόνος στην καύση και συχνή ούρηση, συχνότερη ώθηση. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να συγχέονται με τις εκδηλώσεις οξείας βακτηριακής προστατίτιδας, αλλά συνήθως εμφανίζεται ξαφνικά, ρίγη, πυρετός, αδυναμία, πόνος σε όλο το σώμα, κάτω πλάτη, καθώς και στα γεννητικά όργανα, συχνή και επώδυνη ούρηση, πόνος με εκσπερμάτωση. Εάν εμφανίσετε τέτοια συμπτώματα, πρέπει να συμβουλευτείτε επειγόντως έναν γιατρό.

Εάν μια τυπική σύγχρονη έρευνα δεν έχει βρει ότι ο χρόνιος πόνος προκαλείται από μια παθολογική διαδικασία στον προστάτη, τότε είναι χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα, επίσης γνωστή ωςσύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου(ο όρος χρησιμοποιείται από το 2003). Παρουσία συνδρόμου χρόνιου πυελικού πόνου, η ποιότητα ζωής ενός άνδρα μειώνεται σημαντικά, καθώς αυτό το σύνδρομο οδηγεί μερικές φορές σε διάφορες ψυχολογικές και σεξουαλικές διαταραχές:

 • αυξημένη κόπωση
 • αίσθημα αβοήθητου?
 • στυτική δυσλειτουργία
 • επώδυνη εκσπερμάτωση
 • Πόνος μετά τη σεξουαλική επαφή κ. λπ.

Με χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα / σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου, υπάρχει αίσθημα επίμονης δυσφορίας ή πόνου στο κάτω μέρος της πλάτης, συχνότερα στη βάση του πέους και γύρω από τον πρωκτό, για τουλάχιστον 3 μήνες. Οι επώδυνες αισθήσεις εντοπίζονται σε ένα "όργανο στόχος" ή σε διάφορα πυελικά όργανα. Τις περισσότερες φορές, με αυτή τη μορφή προστατίτιδας, ο πόνος εντοπίζεται στον προστάτη (46%).

Στη χρόνια προστατίτιδα, οι σεξουαλικές διαταραχές έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά. Κατ 'αρχάς, όλα τα συστατικά της αντιαισθητικής (σεξουαλικής) λειτουργίας ενός άνδρα διαταράσσονται σε διαφορετικούς βαθμούς: λίμπιντο, στύση, εκσπερμάτωση. Δεύτερον, η σεξουαλική δυσλειτουργία εμφανίζεται κυρίως σε άτομα με μακρύ ιστορικό (πάνω από 5 χρόνια). Τρίτον, η σεξουαλική δυσλειτουργία είναι συχνά ο νούμερο ένα λόγος να δεις έναν γιατρό.

Η στυτική δυσλειτουργία παρατηρείται από το 30% των ασθενών με χρόνια προστατίτιδα, κυρίως λόγω του ψυχογόνου παράγοντα - μια καταστροφική αντίληψη της νόσου.

Τα συμπτώματα της προστατίτιδας εμφανίζονται τουλάχιστον μία φορά στη ζωή στο 50% των ανδρών.

Παθογένεση της προστατίτιδας

Ο μηχανισμός με τον οποίο αναπτύσσεται η προστατίτιδα είναι πολύπλοκος και πολύπλοκος. Πολλοί παράγοντες εμπλέκονται στην ανάπτυξή του. Οι περισσότερες περιπτώσεις οξείας βακτηριακής προστατίτιδας προκαλούνται από καταρράκτη διεργασιών που προκαλούνται από ανερχόμενη ουρηθρική λοίμωξη ή ενδοπροστατική παλινδρόμηση.

Η διείσδυση μικροοργανισμών στον προστάτη είναι δυνατή ανερχόμενη (μέσω της ουρήθρας) ή εγκάρσια μέσω της λεμφικής οδού. Η διάρροια και η δυσκοιλιότητα σε σχέση με διαταραχή της λειτουργίας του ορθικού φραγμού θεωρούνται ότι προκαλούν παράγοντες στη χρόνια προστατίτιδα. Ωστόσο, ο μηχανισμός με τον οποίο οι μικροοργανισμοί διεισδύουν στον προστάτη δεν είναι ακόμη σαφώς κατανοητός.

Η ασθένεια του ουροποιητικού συστήματος με προστατίτιδα μπορεί να προκληθεί από:

 • Αύξηση του τόνου των λείων μυών της ουρήθρας του προστάτη με αύξηση της δραστηριότητας των αδρενεργικών υποδοχέων.
 • Διεύρυνση του προστάτη ή στένωση της ουρήθρας με αποτέλεσμα ταραχώδη ροή ούρων, απόφραξη εξόδου της ουροδόχου κύστης και ενδοπροστατική παλινδρόμηση.

Στο μέλλον υπάρχει παραβίαση της αποστράγγισης των αγωγών του προστάτη, στασιμότητα των εκκρίσεων του προστάτη, οίδημα, ενεργοποίηση του καταρράκτη αραχιδονικού οξέος, φλεγμονή και ισχαιμία. Ένας φαύλος κύκλος παθολογικών αλλαγών σχηματίζεται.

Ταξινόμηση και στάδια ανάπτυξης της προστατίτιδας

Υπάρχουν 4 κύριες κατηγορίες (τύποι) προστατίτιδας.

 1. Οξεία βακτηριακή προστατίτιδα(Κατηγορία Ι).
 2. Χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα(Κατηγορία II).
 3. Χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα / σύνδρομοχρόνιος πυελικός πόνος (Κατηγορία III). Μπορεί να είναι εύφλεκτο (Κατηγορία III Α) ή μη εύφλεκτο (Κατηγορία III Β).
 4. Ασυμπτωματική φλεγμονώδης προστατίτιδα.Ιστολογική προστατίτιδα που προσδιορίζεται από βιοψία προστάτη (Κατηγορία IV).

Χρόνια βακτηριακή προστατίτιδασε αντίθεση μεαρωματώδης,εκδηλώνεται ως επαναλαμβανόμενα επεισόδια παροξύνσεων με την παρουσία ή απουσία πλήρους ύφεσης μεταξύ τους. Τα συμπτώματα είναι συνήθως λιγότερο σοβαρά από αυτά της οξείας προστατίτιδας.

Ταξινόμηση από τα Εθνικά Αμερικανικά Ινστιτούτα Υγείας. . .

 • Τύπος Ι.(οξεία βακτηριακή προστατίτιδα) - οξεία λοίμωξη του προστάτη: τα συμπτώματα της νόσου εμφανίζονται ξαφνικά. Ρίγη, πυρετός, πόνος σε ολόκληρο το σώμα, αδυναμία, πόνος στην πλάτη και στα γεννητικά όργανα, συχνή, επώδυνη ούρηση, πόνος κατά την εκσπερμάτιση. Τα συμπτώματα της οξείας βακτηριακής προστατίτιδας περιλαμβάνουν αίμα στα ούρα και / ή σπέρμα. Είναι σπάνιο. Αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με αντιβιοτικά.
 • Τύπος II(χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα) - μια χρόνια ή επαναλαμβανόμενη λοίμωξη του προστάτη: τα συμπτώματα είναι τα ίδια με αυτά της οξείας προστατίτιδας, αλλά εμφανίζονται σταδιακά και είναι λιγότερο έντονα. Μπορεί να απαιτηθούν πολλά μαθήματα αντιβιοτικής θεραπείας.
 • Τύπου III(χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα και σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου): δεν υπάρχουν ενδείξεις μόλυνσης.
 • III Ένας τύπος: Παρουσία λευκοκυττάρων στην έκκριση εκσπερμάτισης / προστάτη / τρίτο μέρος των ούρων μετά από μασάζ προστάτη.
 • Τύπος III Β: Απουσία λευκοκυττάρων στην εκσπερμάτωση / έκκριση προστάτη / τρίτο μέρος των ούρων μετά από μασάζ προστάτη. Πόνος στην πλάτη και στα γεννητικά όργανα, συχνή ούρηση, δυσκολία στην ούρηση (συχνά τη νύχτα), αίσθημα καύσου ή πόνος κατά την ούρηση και εκσπερμάτιση. Αντιπροσωπεύει περίπου το 90% όλων των περιπτώσεων προστατίτιδας. Δεν υπάρχουν γνωστές αιτίες ή κλινικά αποδεδειγμένες θεραπείες.
 • Τύπος IV(Ασυμπτωματική φλεγμονώδης προστατίτιδα): Μερικές φορές αυξημένος αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων. Δεν απαιτείται θεραπεία. Εντοπίστηκε σε βιοψία προστάτη.

Οι γραμμές μεταξύ των διαφόρων μορφών προστατίτιδας είναι θολές.

Επιπλοκές της προστατίτιδας

Με φλεγμονώδεις βλάβες του προστάτη, γειτονικά όργανα εμπλέκονται στην παθολογική διαδικασία: το σπέρμα της φυματίωσης, οι αδένες του Cooper, τα σπερματοζωάρια και η οπίσθια ουρήθρα. Η μόλυνση μπορεί να διεισδύσει στον προστάτη και τα γύρω όργανα ταυτόχρονα.

Κυστείτιδα- Φλεγμονή των σπερματικών κυστιδίων. Ο πόνος εντοπίζεται στην περιοχή της βουβωνικής χώρας και βαθιά στη λεκάνη και εκπέμπεται στο ιερό. Ο πόνος είναι συνήθως μονόπλευρος, καθώς και τα δύο σπερματικά κυστίδια επηρεάζονται σε διαφορετικούς βαθμούς. Η κυστίτιδα μπορεί να είναι ασυμπτωματική. Το μόνο παράπονο από ασθενείς μπορεί να είναι η παρουσία αίματος στο σπέρμα. Σημειώνεται επίσης περιοδική πυουρία (πύον στα ούρα) και πυοσπερμία (πύον στην εκσπερμάτιση).

Ανατομία του προστάτη

Οπισθιογενής ουρηθρίτιδα, κολικίτιδα (φλεγμονή του κονιορτοποιημένου κόνδυλου). . . Στην προστατίτιδα, η λοίμωξη διεισδύει στον σπερματοζωάριο, αυτό οφείλεται στην εγγύτητα του προστάτη με τους εκκριτικούς αγωγούς.

Απόστημα του προστάτη.Οι αιτιολογικοί παράγοντες της προστατίτιδας μπορούν επίσης να προκαλέσουν ένα απόστημα του προστάτη. Πρόκειται για μια σοβαρή σηπτική (βακτηριακή) ασθένεια που συνοδεύεται από αδυναμία, πυρετό, ρίγη με ιδρώτα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, παρατηρείται μειωμένη συνείδηση και παραλήρημα. Ο ασθενής χρειάζεται νοσηλεία.

Σκλήρυνση του προστάτη (ίνωση). Πρόκειται για μια καθυστερημένη επιπλοκή της προστατίτιδας που προκύπτει από την αντικατάσταση του ιστού του προστάτη με ουλές (εκφυλισμός του συνδετικού ιστού, δηλαδή σκλήρυνση), προκαλώντας συρρίκνωση του αδένα, μείωση του μεγέθους και απώλεια εντελώς της λειτουργίας του. Κατά κανόνα, τα σκληρυντικά συμπτώματα αναπτύσσονται πολύ μετά την έναρξη της φλεγμονώδους διαδικασίας στον προστάτη.

Κύστεις του προστάτη.Αυτοί οι σχηματισμοί μπορούν να συμβάλουν στο σχηματισμό λίθων στον προστάτη. Η παρουσία λοίμωξης σε κύστη μπορεί να οδηγήσει σε απόστημα προστάτη. Δεν είναι δύσκολο να διαγνωστεί μια κύστη προστάτη με υπερήχους. Μπορούν επίσης να εντοπιστούν με ψηφιακή ορθική εξέταση.

Πέτρες προστάτη.Είναι πολύ συνηθισμένα. Οι αιτίες της νόσου δεν είναι πλήρως κατανοητές, αλλά οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι προκύπτει ως αποτέλεσμα μιας επίμονης φλεγμονώδους διαδικασίας στον προστάτη. Οι πέτρες είναι μονές και πολλαπλές, με διάμετρο 1 έως 4 mm. Οι μεγάλες πέτρες είναι σπάνιες. Οι πέτρες φράζουν τον αδένα, προκαλώντας τη στασιμότητα του μυστικού, υπερβάλλοντας τον αδένα και σχηματίζοντας ξεχωριστές κύστες στις οποίες εισέρχεται η μόλυνση. Οι ασθενείς με πέτρες στον προστάτη αγωνίζονται συνεχώς με θαμπό πόνο στο περίνεο. Οι επώδυνες αισθήσεις εξαπλώνονται στο πέος της βλεφαρίδας, προκαλώντας συχνή ούρηση, η οποία γίνεται δύσκολη και επώδυνη.

Διαγνωστικά του προστάτη

Αγονία.Η χρόνια μακροχρόνια προστατίτιδα μειώνει κυρίως τη κινητική λειτουργία του σπέρματος και τα καθιστά εντελώς ακίνητα. Μία από τις συνέπειες είναι η παραβίαση της παραγωγής τους, ο σχηματισμός ανώριμων σπερματοζωαρίων με ένα ασυνήθιστα αλλαγμένο σχήμα (και λιγότερα σε αριθμό από ό, τι πριν).

Διαταραχή εκσπερμάτωσης.Η προστατίτιδα όλων των μορφών προκαλεί σεξουαλική δυσλειτουργία. Αρχικά, οι ασθενείς αντιμετωπίζουν πρόωρη εκσπερμάτωση, έχουν φυσιολογική στύση, η οποία στη συνέχεια υποχωρεί και ο βαθμός οργασμού μειώνεται. Η παρατεταμένη ύπαρξη χρόνιας προστατίτιδας συμβάλλει στη μείωση της παραγωγής ανδρικών σεξουαλικών ορμονών και στην αποδυνάμωση της λίμπιντο.

Στυτική δυσλειτουργία.Έχει περιγραφεί η σχέση μεταξύ χρόνιας προστατίτιδας / συνδρόμου χρόνιου πυελικού πόνου και στυτικής δυσλειτουργίας. Αυτή η διαταραχή είναι ιδιαίτερα επώδυνη για τους άνδρες.

Διάγνωση προστατίτιδας

Η εμφάνιση των πρώτων σημείων φλεγμονής του προστάτη απαιτεί άμεση ιατρική βοήθεια. Ο ουρολόγος θα αποκλείσει πολλές ασθένειες με παρόμοιες εκδηλώσεις και θα καθορίσει σε ποια κατηγορία (τύπος) ανήκει η ασθένεια. Πριν επιλέξει μια θεραπεία, ένας ειδικός θα πραγματοποιήσει τις απαραίτητες εξετάσεις και θα προσφέρει ένα τεστ αξιολόγησης.

Τι ερωτήσεις θα μπορούσε να κάνει ο γιατρός;

Στο ραντεβού, ο γιατρός θα αναφέρει σίγουρα: τη διάρκεια των κλινικών εκδηλώσεων της νόσου, τη θέση και τη φύση του πόνου, για παράδειγμα, στο περίνεο, το όσχεο, το πέος και τον εσωτερικό μηρό. Αλλαγές στη φύση του σπέρματος (παρουσία πύου και αίματος).

Στη ρεσεψιόν, ο ουρολόγος προσφέρει τη συμπλήρωση ειδικών ερωτηματολογίων, συμπεριλαμβανομένου του δείκτη συμπτωμάτων χρόνιας προστατίτιδας.

Ο ασθενής πρέπει να υποβάλει ερωτήσεις στον γιατρόσχετικά με τις δοκιμές και τις μελέτες που πρέπει να κάνετε, πώς να προετοιμαστείτε για τη θεραπεία που θα συνταγογραφηθεί και πού να λάβετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ασθένεια.

Η χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα διαγιγνώσκεται εάν τα συμπτώματα επιμένουν για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Η έρευνα περιλαμβάνει:

 • Ψηφιακή ορθική εξέταση του αδένα για τον προσδιορισμό της έκτασης της διεύρυνσης του προστάτη και της συνέπειας του.
 • ψηφιακή ορθική εξέταση του προστάτη
 • Δοκιμές εκκρίσεων από τον προστάτη, τα ούρα και / ή την εκσπερμάτιση.
 • Προσδιορισμός μιας ουρογεννητικής λοίμωξης.
 • Υπερηχογραφική εξέταση του ουροποιητικού συστήματος (νεφρά, προστάτης, ουροδόχος κύστη με υπολειμματικό προσδιορισμό ούρων).
 • Υπέρηχος του προστάτη
 • Ουροδυναμική μελέτη.

Για οξεία βακτηριακή προστατίτιδα, μια ψηφιακή ορθική εξέταση μπορεί να αποκαλύψει έναν πρησμένο και επώδυνο προστάτη. Το μασάζ του προστάτη αντενδείκνυται καθώς μπορεί να οδηγήσει σε βακτηριαιμία και σήψη.

Η πιο σημαντική εξέταση κατά την εξέταση ασθενών με οξεία βακτηριακή προστατίτιδα είναι η καλλιέργεια των εκκρίσεων του προστάτη. Η ποσοτική καλλιέργεια και η μικροσκοπία δειγμάτων ούρων και εκκρίσεων προστάτη που λαμβάνονται μετά το μασάζ του προστάτη εξακολουθούν να είναι σημαντικές μέθοδοι για την κατηγοριοποίηση της χρόνιας προστατίτιδας.

Androflor - μια ολοκληρωμένη μελέτη της μικροβιοκένωσης της ουρογεννητικής οδού στους άνδρες με PCR. Σας επιτρέπει να προσδιορίσετε την ποιοτική και ποσοτική σύνθεση της μικροχλωρίδας. Χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και τον έλεγχο φλεγμονωδών μολυσματικών ασθενειών του ουροποιητικού συστήματος.

Αφού προσδιορίσει την αιτία της νόσου, ο γιατρός θα συστήσει θεραπεία. Πρέπει να σημειωθεί ότι με τυπικές μεθόδους, μια μόλυνση μπορεί να ανιχνευθεί μόνο στο 5-10% των περιπτώσεων, γεγονός που τελικά οδηγεί σε προστατίτιδα.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ προστατίτιδας, ειδικού προστάτη αντιγόνου (PSA) και καρκίνου του προστάτη;

Η μέτρηση του συνολικού PSA και του ελεύθερου PSA στην προστατίτιδα δεν παρέχει πρόσθετες διαγνωστικές πληροφορίες. Είναι γνωστό ότι το επίπεδο του ειδικού προστάτη αντιγόνου (PSA) αυξάνεται στο 60% και στο 20% των ασθενών με οξεία και χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα, αντίστοιχα. Μετά τη διακοπή της θεραπείας, το επίπεδο PSA μειώνεται στο 40% των ασθενών. Το PSA δεν θεωρείται ειδικός δείκτης για τον καρκίνο του προστάτη επειδή το επίπεδο PSA μπορεί να αυξηθεί στην καλοήθη υπερπλασία του προστάτη και στην προστατίτιδα.

Θεραπεία της προστατίτιδας

Ο πρωταρχικός ρόλος στη θεραπεία της παθολογίας αποδίδεται στη φαρμακευτική θεραπεία.

Θεραπεία με αναστολείς alpha1

Οι αποκλειστές Alpha1 συνταγογραφούνται σε ασθενείς που παραπονιούνται για δυσκολία στην ούρηση. Αυτά τα φάρμακα βοηθούν στη διευκόλυνση της ούρησης και στη χαλάρωση των μυών του προστάτη και της ουροδόχου κύστης. Σε ορισμένους ασθενείς συνταγογραφούνται φάρμακα για τη μείωση των επιπέδων ορμονών, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη συρρίκνωση του αδένα και στην ανακούφιση της δυσφορίας. Τα μυοχαλαρωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου που προκαλείται από οίδημα προστάτη που ασκεί πίεση στους κοντινούς μυς. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) μπορούν να βοηθήσουν στον πόνο.

Η τυπική θεραπεία με αντιβιοτικά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν οδηγεί σε μείωση του αριθμού των εξάρσεων, επομένως χρησιμοποιείται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και συνταγογραφείται επίσηςΒοηθητικά φάρμακα: Βιοδιεγερτικά, εκχυλίσματα διαφόρων φυτών και εντόμων και τα βιολογικά συστατικά τους που μπορεί να έχουν τη μορφήπρωκτικά υπόθετα. . . Παρά το μεγάλο οπλοστάσιο των ναρκωτικών, η αποτελεσματικότητα της χρήσης τους παραμένει ανεπαρκής.

Φυσιοθεραπεία στη θεραπεία της προστατίτιδας

Για χρόνια προστατίτιδα των κατηγοριών II, III A και III B, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν φυσικοθεραπευτικές μέθοδοι:

 • Μασάζ του προστάτη (προστάτης)
 • Θεραπεία με λέιζερ;
 • Υπερθερμία και θερμοθεραπεία μικροκυμάτων
 • ηλεκτρική διέγερση με διαμορφωμένα ρεύματα από δερματικά ή ορθικά ηλεκτρόδια.
 • Βελονισμός (βελονισμός).

Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια αυτών των θεραπειών διερευνάται ακόμη. Χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία της προστατίτιδαςΛαϊκές μέθοδοι, π. χ. ΣΙ.Hirudotherapy.Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια αυτής της μεθόδου θεραπείας της προστατίτιδας δεν έχει τεκμηριωθεί.

Ένεση βλαστικών κυττάρων

Η κυτταρική θεραπεία (ενέσεις βλαστικών κυττάρων) στη θεραπεία της προστατίτιδας είναι επί του παρόντος μια πολλά υποσχόμενη τεχνική στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης. Για την ένεση βλαστικών κυττάρων στον προστάτη, επί του παρόντος υπάρχουν μόνο υποθέσεις σχετικά με τους μηχανισμούς τους και τα εμπειρικά δεδομένα από μεμονωμένες ερευνητικές ομάδες.

Χειρουργική θεραπεία της προστατίτιδας

Οι χειρουργικές μέθοδοι χρησιμοποιούνται μόνο για τη θεραπεία επιπλοκών της προστατίτιδας - απόστημα και εξάτμιση των σπερματικών κυστιδίων.

Η θεραπεία του συνδρόμου χρόνιου πυελικού πόνου απαιτεί ξεχωριστή εξέταση. Η ασυμπτωματική φλεγμονώδης προστατίτιδα (Κατηγορία IV) δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται εκτός εάν ο ασθενής σκοπεύει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση προστάτη. Σε αυτήν την περίπτωση, στον ασθενή χορηγείται προφυλακτική αντιβιοτική θεραπεία.

Διατροφή και τρόπος ζωής στην προστατίτιδα

Δεν απαιτείται ειδική διατροφή για προστατίτιδα, αλλά η κατανάλωση πολλών λαχανικών, άπαχου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων θα βελτιώσει τη λειτουργία του εντέρου. Είναι σημαντικό να λαμβάνετε αρκετές ίνες, τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Ε (φύτρο σιταριού, αραβοσιτέλαιο κ. λπ. ), η ζάχαρη πρέπει να αντικαθίσταται με φυσικό μέλιΗ σωστή διατροφή για προστατίτιδα μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εντέρου και να μειώσει την πιθανότητα υποτροπής ή ταχύτητας ανάκαμψης. Συνιστάται να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, να πίνετε περισσότερα υγρά και να περιορίζετε την καφεΐνη και το αλκοόλ.

Πρόβλεψη. προφύλαξη

Η οξεία προστατίτιδα γίνεται συχνά χρόνια, ακόμη και με έγκαιρη και κατάλληλη θεραπεία.

Η πλήρης ανάρρωση δεν είναι πάντα δυνατή, αλλά με τη σωστή συνεπή θεραπεία και τις συστάσεις του γιατρού, η ταλαιπωρία και ο πόνος μπορούν να εξαλειφθούν. ΑνεξάρτηταΘεραπεία της προστατίτιδας στο σπίτιμπορεί να είναι επικίνδυνο και να οδηγήσει σε επιπλοκές.

Δεν μπορούν να αναγνωριστούν όλες οι περιπτώσεις προστατίτιδας ως αιτία, αλλά υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την ανάπτυξη της προστατίτιδας. Τα ίδια βήματα μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των υπαρχόντων συμπτωμάτων:

 1. Πίνετε αρκετά υγρά. Η κατανάλωση πολλών υγρών οδηγεί σε συχνή ούρηση, γεγονός που καθιστά ευκολότερη την απομάκρυνση μολυσματικών παραγόντων από την ουρήθρα του προστάτη.
 2. Αδειάζετε τακτικά την ουροδόχο κύστη σας.
 3. Αποφύγετε τον ερεθισμό της ουρήθρας. Περιορίστε την πρόσληψη καφεΐνης, πικάντικων τροφών και αλκοόλ.
 4. Μειώστε την πίεση στον προστάτη. Οι άνδρες που οδηγούν ποδήλατα συχνά πρέπει να χρησιμοποιούν ένα χωριστό κάθισμα για να ανακουφίσουν την πίεση στην περιοχή του προστάτη.
 5. Παραμείνετε σεξουαλικά ενεργοί.